Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, 17:15

Ο Βλαντ Ντράκουλα και... ο γύρος Θεσσαλονίκης (photos)

Συντάκτης : 
Ο Βλαντ Ντράκουλα και... ο γύρος Θεσσαλονίκης (photos)

«Περπατήστε» στους δρόμους του Βουκουρεστίου λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση της Εθνικής μας ομάδας με τη Ρουμανία.

Στην είσοδο του Princely Palace Museum θα συναντήσετε το άγαλμα του Βλαντ Δράκουλα ή αλλιώς του Βλαντ του Ανασκωλοπιστή. Ο Δράκουλας γεννήθηκε το 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας. Καταγόταν από τον ευγενή οίκο του Μπασαράμπ, θεμελιωτή του Βλαχικού κράτους, και ήταν γιος του Βλάντ Β΄ Ντράκουλ και της πριγκίπισσας Kνεάζνα. Κληρονόμησε τον τίτλο του Τάγματος του Δράκου που παραχωρήθηκε στον πατέρα του από τον βασιλέα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Σιγισμούνδο. Το όνομα του Βλαντ έγινε θρύλος και τροφοδότησε την πένα του Μπραμ Στόκερ, ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα».

Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ότι η Βλαχία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1461, ο Βλαντ αρνήθηκε να πληρώσει φόρο υποτέλειας στον Οθωμανό σουλτάνο. Στη συνέχεια διέσχισε τον Δούναβη και λεηλάτησε τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Βουλγαρία. Ο Μωάμεθ Β΄ συγκέντρωσε ένα στρατό 60.000 στρατιωτών και 30.000 ατάκτων. Ο Βλαντ οργάνωσε ενέδρες και σε μία από αυτές, τη «Νύχτα της επίθεσης» (17 Ιούνιου 1462) σκότωσε 15.000 Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ο Μωάμεθ Β΄ έπεισε τον αδελφό τού Βλαντ, Ράντου, να οδηγήσει τους γενίτσαρους στην κατάκτηση της Βλαχίας, όπως και έκαναν. Ο Βλαντ φυλακίστηκε στην Ουγγαρία για ψευδείς κατηγορίες για συνεργασία με τους Τούρκους και πέρασε δώδεκα χρόνια στη φυλακή. Κυβέρνησε και πάλι το 1476, αλλά την ίδια χρονιά σκοτώθηκε από τους Βογιάρους. 

Περπατώντας στην Πλατεία Πανεπιστημίου τότε δεν μπορείς να μην σταθείς στο άγαλμα του Ίον Χελιάντε Ραντουλέσκου. Του Ρουμάνου ακαδημιακού, ρομαντικού και κλασικού ποιητή, ο οποίος γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1802 και πέθανε σε ηλικά 70 ετών στις 27 Απριλίου 1872.

Λίγο πιο δίπλα δεσπόζει το άγαλμα του πρίγκηπα της Βλαχίας, της Τρανσυλβανίας και της Μολδαβίας, του Μιχαήλ του Γενναίου ή αλλιώς του Μιχαήλ του Βιτεαζούλ. Υπό την κυριαρχία του κατόρθωσε να διώξει τους Οθωμανούς Τούρκους από τη χώρα και να κάνει τη Ρουμανία για πρώτη φορά ανεξάρτητη. Ένωσε επίσης τις τρεις μεγάλες περιοχές της Ρουμανίας, την Τρανσυλβανία, τη Βλαχία και τη Μολδαβία σε ένα ενιαίο κράτος.

Στους δρόμους του Βουκουρεστίου θα συναντήσει κανείς και μαγαζιά με γύρο Θεσσαλονίκης ενώ η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχτεί εκτός από τα Χριστούγεννα και τους Deep Purple.